Intervju med Linda Lilje Millqvist 🇾đŸ‡ȘYR showjumper

Första dagarna i juni 2022 var Linda pÄ besök i Karlskrona och vi bad henne titta förbi klubben för att svara pÄ nÄgra frÄgor om livet, hÀstarna och ridningen!

Hej Linda!

BerÀtta om en vanlig dag pÄ jobbet!

Jag kan berĂ€tta om mitt arbete i Belgien dĂ€r jag bodde pĂ„ en gĂ„rd. Jag började klockan 08 med att fodra och slĂ€ppa ut hĂ€star. Sen fick jag en lista om vilka hĂ€star jag skulle rida. Även chefen hade hĂ€star att rida och var med som en hĂ€stskötare med allt praktiskt. PĂ„ gĂ„rden dĂ€r jag arbetade Ă€r alla hĂ€starna alltid till försĂ€ljning sĂ„ det Ă€r alltid nĂ„got som hĂ€nder. Efter att ha skött och ridit var vi klara vid klockan 18-19 pĂ„ kvĂ€llen.

Vad Àr din hÀftigaste hÀstrelaterade upplevelse!

Ok, det var speciellt att Äka till Spanien för att tÀvla, för jag har velat det lÀnge. Det blev som att slutföra ett mÄl som jag haft.

Vill du berÀtta om din stoltaste prestation?

Min första clear round pÄ den ponny jag hade pÄ foder. En annan stolt prestation var att jag debuterade 1,40 m hÀromveckan vilket var ett stort mÄl och som jag hÄllit pÄ att arbeta mot med den hÀsten.

Vilken Àr din bÀsta placering?

Det Àr nÀr jag senast vann i 1,35 m i Holland!

Vad Àr din största utmaning under Äret?

I höstas blev min hĂ€st skadad igen. Det kĂ€ndes tufft att hĂ„lla motivation att fortsĂ€tta ”gĂ„ med den som en hund”, det Ă€r ju inte sĂ„ kul…

Vad ser du som din största utmaning framöver?

Det Àr att etablera mig i 1,40 m sista Äret som Young Rider!

Hur Àr det att tÀvla för KLRK?

Jag började ju att rida hĂ€r pĂ„ KLRK. Även om jag inte stĂ„r uppstallad hĂ€r sĂ„ vill jag vara kvar. Jag har ju mer kontakt hĂ€r Ă€n med den klubb som finns i SkĂ„ne dĂ€r jag arbetar just nu. 

BerÀtta om en hÀst som ligger nÀra hjÀrtat.

Jag jobbar ju i ett försĂ€ljningsstall sĂ„ jag fĂ€ster mig inte vid hĂ€starna sĂ„ mycket. Men den betyder mest för mig nu Ă€r den hĂ€st jag har nu – Juloo – hon Ă€r extra speciell, det har gĂ„tt vĂ€ldigt bra vi klickar pĂ„ ett mycket bra sĂ€tt och jag har mycket förtroende för henne. Jag fick Juloo som 18 Ă„ring. 

Hur ser din historia ut vad gÀller hÀstar och ridsport?

Jag började i ridskola pÄ KLRK nÀr jag var 6 Är gammal och testade det mesta och bland annat clear round pÄ ridskolehÀst. NÀr jag var 11 Är fick jag en foderhÀst som Àven den startades i clearround. Sen skaffade jag Caresse, som var min första egna hÀst som 12 Äring. DÄ red jag Àven min första officiella tÀvling. 

Hade du nÄgon favorithÀst pÄ ridskolan pÄ KLRK?

Ja, min favorit pĂ„ ridskolan var Midwest. Minns inte men de fick kanske ta bort den för att den blev skadad
?

Hur blev du tÀvlingsryttare?

Relationen till tĂ€vlingar var det som fanns pĂ„ TV, jag sĂ„g det som ridskoleryttare och tĂ€nkte ”du mĂ„ste vara bĂ€st i Sverige pĂ„ att rida för att bli det”.

Men med tiden ökade jag gradvis. Jag blev medryttare, jag fick bli fodervÀrd Ät en ponny och köpte egen hÀst och fick hjÀlp och stöd av kontakter. VÀl dÀr var det nyttigt att vidga vyerna, se hur hÀsthanteringen fungerar i Spanien.

Jag insĂ„g Ă€ven snabbt att i Sverige jobbar man mer lĂ„ngsiktigt med hĂ€starna Ă€n i Holland. Det Ă€r skillnad pĂ„ hĂ€stliv i Holland och Sverige. HĂ€sthanteringen i Holland skiljer sig, det sĂ€ljs ju sĂ„ mycket hĂ€star. Folk Ă„ker igenom Holland och handlar en hĂ€st – Sverige ligger pĂ„ ett hörn i jĂ€mförelse. I Holland blir hĂ€sten mer en handelsvara, vilket lĂ„ter lite hĂ„rt. Jag fick till exempel kommentaren att jag var inte var ”tillrĂ€ckligt tysk” nĂ€r jag spĂ€nde nosgrimman. I Sverige tar en försĂ€ljning lĂ€ngre tid i försĂ€ljningen och sker pĂ„ ett annat sĂ€tt. 

Jag har ocksĂ„ varit pĂ„ ett  stĂ€lle dĂ€r det var ridskola – men Ă€ven tĂ€vlingsplats. Det gav mĂ€nniskor en chans att fĂ„ smĂ„ jobb dĂ€r och sedan blev jobben större och större och ledde vidare. 

Har du kÀnt nervositet nÄgon gÄng?

Absolut de första tĂ€vlingarna, jag visste inte riktigt vad som förvĂ€ntades  och det kĂ€ndes oklart hur folk skulle se pĂ„ en. Min ponny stannade en del och jag kĂ€nde krav pĂ„ mig sjĂ€lv. Sen nĂ€r jag fick lite “snĂ€llare” hĂ€star gick det bĂ€ttre. Att tĂ€vla Ă€r en vanesak och nĂ€r man skapar egna rutiner och fĂ„r mer erfarenhet gĂ„r det enklare.

BerÀtta om dina motgÄngar

Jag har absolut kraschlandat in i ett hinder sĂ„ dĂ€r!” Vid 1,35 m debut gick det verkligen bra tills sista hindret dĂ„ vi kraschade rakt i hindret. Det Ă€r svĂ„rt nĂ€r denna sporten Ă€r pĂ„ sĂ„ smĂ„ marginaler. Men trots kraschlandningar har jag aldrig kĂ€nt mig rĂ€dd – för jag har vĂ€ldigt stort förtroende till denna hĂ€sten! Men vad gĂ€ller motgĂ„ngar sĂ„ ifrĂ„gasĂ€tter jag emellanĂ„t mitt val av sport nĂ€r jag Ă€r ute pĂ„ promenad med min skadade hĂ€st mitt i vintern… Det Ă€r dĂ€rför det Ă€r en fördel att ha flera hĂ€star nĂ€r man tĂ€vlar större. Det Ă€r bara djur, de kan vara skadade allihop samtidigt. Det Ă€r inte som i andra sporter dĂ„ det bara ligger pĂ„ dig sjĂ€lv!

Det Ă€r svĂ„rt nĂ€r alla hĂ€star har sin plats och en blir skadad och dĂ„ kraschar ens planering. Och sĂ„ har jag lite skuldkĂ€nslor och sĂ„nt nĂ€r hĂ€sten Ă€r skadad “vad kunde jag gjort bĂ€ttre”. Men – hĂ€sten kan ju bli skadad av att bara vara i hagen – de Ă€r lite oförutsĂ€gbara.

Slutligen – tillbaka till början pĂ„ ridskolan, vad var roligast?

Jag gillar ju verkligen djur sÄ frÄn början var det mysigt att bara fÄ pyssla om hÀstarna. Men hoppningen var ju sjÀlvklart en favorit för jag har alltid tyckt om nÀr det gÄr snabbt! NÀr man Àr liten har man inte heller konsekvenstÀnk? Min första galopp hamnade jag framför sadeln och Kristina Printzlow fick hjÀlpa mig tillbaka pÄ plats!

Men nÀr det gÀller ridning sÄ har jag alltid kÀnt mig trygg med hÀstarna över lag. Ens trÀnare i dagslÀget anpassar ju utmaningarna utefter förmÄga. Jag hade blivit mer rÀdd om det var för höga hinder och det inte gÄtt, men min trÀnare bygger upp en bana som hon vet/tror att jag och hÀsten klarar. 

Tips till yngre ryttare! 

  • Se till att du har bra mĂ€nniskor runt dig som kan hjĂ€lpa dig om du behöver. 
  • Inte vara rĂ€dd för att frĂ„ga om hjĂ€lp, du behöver kunskap
  • Var pĂ„ en plats dĂ€r du trivs, det ska vara kul. 

Text:

Molly Lilja

Edit Lennartsson

Emmi Thomsen