Ridskoleserien

Välkommen att delta i den populära Ridskoleserien som anordnas som en utbytestävling och är öppen för ridskolorna i Blekinge. Nedan hittar du de regler som gäller för seriens olika moment – hoppning, dressyr och teori. I ridskoleserien ingår dressyr och hoppning samt teoritest. 

2023-2024

Vi startade upp ridskoleserien med en hemmatävling och det blev en hemmaseger. Alla skötte sig kanonbra både ryttare och hästar det vara bara Bettan som bestämt sig för att hon inte ville hoppa (hon gjorde sig av med båda sina ryttare). Med i vårt lag var Tindra Svensson, Wilma Gustafsson, Alva Åhlén, Alma Petersson, Beatrice Färnström och Linnea Printzlow, grattis till segern.

Nästa tävling får vi tyvärr vänta på ända till våren.

2022-2023

Resultat tabellen hittar du längst ner på sidan.

Nästa gång ska vi åka till Sölvesborg laget dit är Melissa Puskar, Greta Arwedahl, Tilde Magnusson och Ebba Lilliehöök.

Vårens omgångar började i Karlshamn. Där ställde vi upp med ett lag bestående Wilma Gustavsson, Antonia Andersson, Isabelle Söderbjörk och Hanna Aronsson. Alla skötte sig utmärkt.

Omgång två gick av stapeln i Olofström. Vårt lag bestod av Matilda Eldh, Alicia Persson,  Milly Liljekvist och Tindra Svensson. Vi kom tvåa i kunskapstestet och blev fyra totalt. Jätte bra jobbat.

Första omgången för den här säsongen hölls på hemmaklubben. Vårt lag bestod av Wilma Gustafsson, Melissa Puskar, Antonia Andersson och Isabell Söderbjörk de skötte sig med bravur och tog hem en andra plats på totalen. Vi hade stor hjälp av us med hästarna (in och ut, borsta och sadla). Hästarna som var med Adagio, Candy, Darcy, Bettan, Bart, Laura, Boniek, Nemo, Molly, Bell, Malibu, Leeo, Madam, Benny, Liora och Ronja.

 

2021-2022

Första omgången i Sölvesborg bestod vårt lag av Agnes Medin, Maja Melin, Agnes Olá och Elin Löwenadler.

Andra omgången var vi i Olofström med Felicia Nilsson, Karolina Söderlind, Ellen Söderlind och Greta Arwedahl.

Tredje omgången här hemma i Lyckeby var  Ebba Lilliehöök, Wilma Gustafsson, Maja Melin och Tilde Magnusson med.

Finalomgången hölls också här hemma med delat arrangörskap med Ronneby. Laget bestod av Alma Pettersson, Milly Liljekvist, Calissa Carlberg och Tindra Svensson.

Nu får vi tyvärr vänta till hösten innan det blir Ridskoleserie igen.

Vill du kolla på resultatet så ligger det på Distriktets hemsida det finns länk längst ner på denna sidan.

Hur går det till

Foto: Felicia Nilsson

Laget

Varje klubb har ett lag, det består av fyra till åtta ryttare. (Det är 2 ponnydressyr, 2 ponnyhopp, 2 häst dressyr och 2 häst hopp) Varje klubb bestämmer själv om ryttarna rider både dressyr och hoppning eller bara en disciplin. Hela laget hjälps åt i kunskapstestet. Ålders bestämmelser enligt TR.

Vi rider på hemmalagets hästar. Lottning sker vilken häst man ska rida och i vilken turordning. Om man har b-ponny med lottas den bland de minsta ryttarna.

Samma ryttare ska helst inte delta vid alla tillfällen utan bytas ut, vårt mål är att så många som möjligt skall få vara med.

Domare

Är en från hemmaklubben + en från någon annan klubb.

Delproven

Dressyren rids på 20 x 40-bana, dressyrstaket behöver bara användas vid kortsidorna. Dressyren rids i programmet dressyrryttartest som rids med fyra ekipage samtidigt. Varje ekipage döms enskilt men resultaten räknas samman lagmässigt. Laget med högsta procent sammanlagt vinner.

Hoppningen går i 60 cm för ponny och 70 cm för häst, banan ska bestå av 7-8 hinder. Hoppningen rids med bedömningen ”Inverkansridning”. Alla ekipage rangordnas. Felfri ritt med högsta poäng blir etta och så vidare, placeringarna i laget räknas samman och laget med lägst placeringspoäng vinner hoppningen.

Kunskapstestet baseras på information från ”Hästkunskapssajten” på Svenska Ridsportförbundets webbplats.

1:a gången tar vi kapitlet UTRUSTNING
2:a gången SJUKDOMSLÄRA
3:e gången HÄSTENS KROPP
4:e gången SKÖTSEL

Poäng per disciplin:
Vinnande lag erhåller 6 p, därefter 4, 3 och 2 poäng till övriga
Vid både dressyren och hoppningen gäller att vid lika procent/placeringspoäng delas poängen.

Resultaträkning

Poängen från teorin, hoppningen och dressyren räknas samman och laget med högst poäng vinner. Är lagen lika placerade går de blågula rosetterna till laget med bäst resultat på kunskapstestet.

Slutresultat

Flest antal poäng efter seriens slut vinner serien, har man lika många fel delas vinsten.
1:a pris är 3000 kr för en gemensam aktivitet på egna klubben samt pokal.
2:a pris är 1500 kr till någon gemensam aktivitet, samt pokal.

Deltagare

Tävlingen är till för ryttare som rider regelbundet på lektion och inte har tillgång till egen tävlingshäst. Det är inte tillåtet att vara med om man arbetar som ridlärare eller har påbörjat utbildning till ridlärare. Klädsel enligt TR. Man ska ha spö i dressyren i valfri längd, sporrar får användas efter arrangerande klubbs anvisningar.

Givetvis har vi hjälm och för de som är 18 år eller yngre gäller säkerhetsväst vid hoppningen.

Vill du vara med?

Om du är intresserad av att vara med eller bara vill veta lite mer om ridskoleserien är du välkommen att kontakta ridskolan på e-post ridskolan@klrk.se eller ringa på telefon 0455-270 41 mellan 09.00-16.00 vardagar.

omg 1 omg 2 omg 3 omg 4 Total poäng
Karlskrona 14 14
Karlshamn 12,5 12,5
Olofström 11 11
Ronneby 7,5 7,5